Közösségi oldalak

Sportok

Novák Djokovic 22-szeres Grand Slam-bajnok és újra világelső

Novák Djokovic 22-szeres Grand Slam-bajnok és újra világelső

Novak Djokovic tizedszer nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, mivel a vasárnapi döntőben 6:3, 7:6 (7-4), 7:6 (7-5)-re legyőzte a görög Sztefanosz Cicipaszt, egyben 22. Grand Slam-trófeájával utolérte az örökrangsor élén Rafael Nadalt, és hétfőtől újra világelső lesz.

A kettejük párharcában 10-2-re vezető szerb sztár jóformán hiba nélkül kezdett, egy brékkel, 36 perc alatt hozta az első szettet, amelyben Cicipasz fogadóként mindössze öt pontot nyert. A 24 éves kihívó a folytatásban 5:4-nél jutott először bréklabdához – amely egyben játszmalabda is volt -, de a 11 esztendővel idősebb favorit egy tenyeres nyerővel hárította. A rövidítésben a görög ATP-világbajnok a fontos pillanatokban néhány alapütést elrontott, és 1 óra 46 perc után már kétszettes hátrányban volt.

A harmadik felvonás elején Cicipasznak összejött az első brék, de rögtön el is vesztette a szerváját, innentől fej fej mellett haladtak. A szerb klasszis az újabb tie-breaket is jobban bírta idegekkel, és 2 óra 56 perc elteltével lezárta a mérkőzést.

A 93. tornagyőzelmét begyűjtő Djokovic pályafutása 22. Grand Slam-trófeája, a Norman Brooks Kupa mellé 2,98 millió ausztrál dollárt (759 millió forint) kap. A belgrádi teniszező lesz hétfőtől ismét a világelső, leváltva a spanyol Carlos Alcarazt, és a 374. hetét kezdi meg az ATP-rangsor élén, tovább javítva saját rekordját.

MTI

Ha nem akarsz lemaradni videóinkról, akkor Iratkozz fel!