Közösségi oldalak

Sportok

Fésű Lajos és Busa Andrea lettek az év kick-boxosai

Fésű Lajos és Busa Andrea lettek az év kick-boxosai

Borítókép: Fésű Lajos kékben

Fantasztikus esztendőt zárt 2023-ban az amúgy is évről évre sikereket halmozó magyar kick-box. A sportág első alkalommal mutatkozhatott be az Európa Játékokon a nyáron, de ott volt októberben a Küzdősportok Világjátékán is – és mindkét multisport eseményen született magyar aranyérem.

Emellett lebonyolítottak felnőtt vb-t és és korosztályos Eb-t, amelyek szinté ragyogó magyar szereplést hoztak. A számos nagyszerű eredményt elérő hazai versenyző közül a Magyar Kick-box Szakszövetség vezetése Fésű Lajost és Busa Andreát választotta az idei év hazai legjobbjának.

Galambos Péter és Fésű Lajos a küzdősportok világjátékán

Az Európai Olimpia Bizottság égisze alá tartozó Európa Játékok programján 2023-ban először szerepelt a kick-box, és a mieink igencsak éltek a debütálással, hiszen nyolc versenyzőnk is kvalifikált a rangos ötkarikás megméretésre. A június-júliusi lengyelországi versenyen a pointfightingos Bálint Martin jóvoltából magyar aranyérmest is ünnepelhettünk, míg Fésű Lajos a light-contact szakágban, Busa Andrea pedig pointfightingban lett második. Rajtuk kívül bronzérmesként zárt Veres Richárd, Száraz Gergő, Török Szonja, Kondár Anna és Czégény Cintia.

Busa Andrea pirosban

Egy másik nagy multisport esemény is várt a mieinkre az idén. A szaúd-arábiai Rijádban októberben megrendezett Küzdősportok Világjátékára négy magyar kick-boxos harcolta ki az indulás jogát. Óriási sikert jelentett, hogy közülük hárman is –pointfightingban Zajácz Bence, Fésű Lajos és Busa Andrea – felállhattak a dobogó legmagasabb fokára, Kondár Anna pedig egy újabb bronzzal gazdagította éremgyűjteményét.

Az év utolsó nagy világversenye a portugáliai Albufeirában lezajlott kick-box világbajnokság volt, ahol a rekordlétszámot jelentő 70 ország indulása ellenére a magyarok a felnőtteknél tíz aranyat is elhoztak. Az univerzális Fésű Lajos ezúttal a light-contact és a kick-light szabályrendszerekben diadalmaskodott, és ugyanígy tett Száraz Gergő. Mellettük világbajnok lett a férfiaknál Cselovszki Patrik, Bálint Martin és Szmolek Emánuel, míg a nőknél Kovács Laura Fanni, Nagy Rita és Mezei Nikolett.

Az eredmények összesítését követően az MKBSZ a férfiaknál Fésű Lajost, míg a nőknél Busa Andreát választotta az év kick-boxosának. A csepeli Halker-Király Team két sportolója közül Fésű harmadszor, Busa pedig immár negyedszer érdemelte ki az elismerést.