Közösségi oldalak

Hírek

Kirúgta a Diósgyőr Kuznyecov Szergejt

Kirúgta a Diósgyőr Kuznyecov Szergejt

Még el sem kezdődött a labdarúgó OTP Bank liga tavaszi szezonja, máris megvan az első edzőváltás, a Diósgyőr a bajnoki rajt előtt két nappal menesztette Kuznyecov Szergejt.

„Annak tudatában hoztunk meg ezt a nehéz döntést, hogy tudjuk, néhány nappal a bajnoki rajt előtt nem ideális edzőt váltani. Ám senki nem lehet fontosabb, mint a klub, a DVTK család értékeivel senki nem fordulhat szembe. Csak olyan kollégákkal tudunk együtt dolgozni, akik számára a DVTK előrébb való, mint a a saját márka építése. Aki ezzel nem tud azonosulni, attól, ha fájdalmas is, de meg kell válni”

– mondta dr. Magyar Mátyás tulajdonos, a klub honlapján.

Hozzátették, az elválás egy folyamat eredménye, korábban is láttak arra utaló jeleket, hogy elkerülhetetlen ez a pillanat, mégis próbáltak mindent megtenni az elkerüléséért.

Ismerjük a magyar futball realitásait, a magyar futballt körülvevő gazdasági környezetet. Tudjuk, hogy melyek a DVTK hosszútávú érdekei, céljai. Egy közös úton indultunk el együtt másfél évvel ezelőtt. Bármilyen sikereket is értük el, ha valaki letér erről a közös útról, akkor nem tudunk más döntést hozni„.

Információk szerint a fentebb pirossal kiemelt mondat, ami a közlemény lényegi részét tartalmazza. Köztudott ugyanis, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) meghatározta a klubok számára az úgynevezett fiatalperceket, vagyis a 21 éven aluli labdarúgók kötelező pályára lépésére vonatkozó kvótát. Konkrétabban: a teljes idényt tekintve valamennyi élvonalbeli klubnak biztosítania kell 33×45, azaz 1485 perc játékidőt a 21 évnél fiatalabb játékosoknak. Az MLSZ meghatározta továbbá, hogy az előirányzott játékidő felét a kluboknak az őszi szezon végéig teljesíteniük kell. A tizenkét csapatos mezőnyből nyolc egyesület eleget is tett az MLSZ-előírásnak, a Fehérvár, a Kecskemét, a Puskás Akadémia és a Diósgyőr azonban elmaradással küzd a fiatalperceket illetően.

Ettől függetlenül az MLSZ az őszi szezont követően kifizette valamennyi klubnak, annak a négynek is a teljes játékpercért adandó 335 millió forint felét, 167.5 millió forintot. Kvázi megelőlegezte a pénzt és a bizalmat azzal a feltétellel, hogy ha az idény végére egy klub nem teljesíti a 765 perces kvótát, a szövetség visszafizetteti a 167.5 milliót, és az összeg másik felét sem kapja meg.

A magyar futballklubok jobban járnak, ha gazdasági szakember mellett matematikust is foglalkoztatnak lassan, mert a fiatalszabály kihat az akadémiai támogatásra is. A diósgyőrihez hasonló államilag kiemelt státuszú akadémiák éves költségvetésének harminc százalékát ugyanis a produktív támogatás teszi ki, magyarán az NB I-ben összegyűjtött 765 fiatalperc. Számszerűsítve, ez a harminc százalék hozzávetőlegesen 300 millió forintot jelent, azaz, az NB I-ben nem teljesülő fiatalperc és az akadémiai támogatás esetleges megvonása a Diósgyőr esetében 665 millió forintos éves bevételkiesést eredményezne.

Ezekkel a számadatokkal a klubvezetés is tisztában van, miként azzal is, hogy a Diósgyőr az őszi szezonban nem teljesítette az előirányzott 17×45 perc felét. Információnk szerint ebben az ügyben ült le egyeztetni Kuznyecov Szergejjel a menedzsment, miszerint a klub és az akadémia zavartalan működéséhez a tavaszi szezonban fontos teljesíteni az MLSZ-előírást. Mivel a vezetőedző nem volt partner a kérdésben, a menedzsment azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól.

A váratlan döntés következtében elmarad a klub csütörtök reggelre meghirdetett sajtótájékoztatója, amelyet Bajúsz Endre sportigazgató, Holdampf Gergő csapatkapitány és Kuznyecov Szergej vezetőedző részvételével rendeztek volna meg. A csütörtöki edzést Simon Miklós vezeti, és a szombati, Debrecen elleni rangadón is a DVTK Labdarúgó Sportakadémia szakmai igazgatója felel a szakmai munka irányításáért.

Ha nem akarsz lemaradni videóinkról, akkor Iratkozz fel!