Sportok

Férfi vízilabda BL – Csapata mentális erejét dicsérte Nyéki Balázs

Sztilianosz Argiropulosz, az FTC-Telekom (j) és Ángelosz Vlahópulosz, a szerb Novi Beograd játékosa a férfi vízilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének (Final 4) elődöntőjében játszott FTC-Telekom – Novi Beograd mérkőzésen a máltai Gzirában 2024. június 5-én. MTI fotó: Szigetváry Zsolt

A Bajnokok Ligája fináléjába jutott Ferencváros férfi vízilabdacsapatának vezetőedzője szerint együttese ugyan sok hibával játszott, de főként mentálisan remek teljesítményt nyújtott a Novi Beograd elleni szerdai elődöntőben, a sorozat máltai Final Fourjában.

„Nagyon sok hibát elkövettünk, de így is mindenki nagyot játszott. A négyperces emberelőnyünk alatt volt egy +blackoutunk+, viszont komoly mentális erőről tettünk tanúbizonyságot, hogy nem hagytuk kicsúszni a kezünkből a meccset” – nyilatkozott az ötméteres párbajban megnyert összecsapást követően Nyéki Balázs az M4 Sport helyszíni stábjának.

A találkozó során az FTC többször is „nyert helyzetben volt”, hiszen az előző két kiírás ezüstérmese a harmadik negyedben két legnagyobb sztárját elvesztette, először a gól nélkül záró Alvaro Granados pontozódott ki, majd a visszavonuló Filip Filipovicot állították ki végleg brutalitás miatt, ami automatikusan magyar ötméterest és négyperces emberelőnyt vont maga után – a szerbek azonban innen álltak fel. Nyéki Balázs külön kiemelte az öt gólos Dusan Mandicot, aki a mostanit megelőző két szezonban éppen a Novi Beogradot erősítette, de tavaly tavasszal személyes okok miatt kikerült a gárda keretéből, és a zöld-fehérekhez szerződött.

Az FTC a pénteki fináléban a rekordot jelentő, sorozatban negyedik végső sikerére hajtó, Zalánki Gergővel felálló olasz Pro Reccóval találkozik. Nyéki Balázs megjegyezte, természetesen felkészülnek taktikailag a riválisból – lát is olyan pontokat, amelyekkel lehet majd operálni ellene -, ugyanakkor egy ilyen finálét gyakran inkább egy-egy egyéni teljesítmény dönt el, és fontosabb a pszichológia. Hozzátette, még sosem győzték le a Reccót, de ebben a szezonban már a barcelonai és bresciai nyeretlenségüket is sikerült megtörniük, s bíznak valami hasonlóban az olasz bajnokkal szemben is.

Jansik Szilárd arról beszélt a Novi Beograd elleni meccset követően, hogy örülnek a győzelemnek, de tisztában vannak azzal, hogy ennyi hibát nem követhetnek el a Recco elleni fináléban.

„Tudjuk, hogy ez kevés lesz a folytatásban. A döntőben szeretnénk élvezni a játékot, nincs veszítenivalónk. Amennyiben élvezni tudjuk a meccset, és minden utasítást betartunk, nyerni fogunk”

– mondta a magyar válogatott csapatkapitánya.

A BL történetében először fordult elő, hogy mindkét elődöntő ötméteresekkel dőlt el, a Recco ugyanígy jutott túl a Vámos Mártonnal felálló görög Olympiakoszon. A BL döntőjét pénteken 21 órától élőben közvetíti az M4Sport.

MTI