Közösségi oldalak

Hírek

Két év börtönt is kaphat a játékvezetőt brutálisan kiütő klubelnök

Tovább gyűrűzik a hétfői esti török futballbotrány, melynek lényege, hogy az Ankaragücü–Rizesport Süper Lig-mérkőzés (1–1) lefújása után Faruk Koca, a fővárosiak klubelnöke egy jobbegyenessel leütötte Halil Umut Meler FIFA-bírót. Időközben Kocát őrizetbe vették, majd a sportvezető lemondott elnöki tisztségéről. Ezzel azonban nincs lerendezve az ügy, török sportjogászok szerint akár kétéves börtönbüntetés is várhat Kocára, mivel közfeladatot ellátó személyt bántalmazott.

Felfüggesztették a török bajnokságot, miután leütötték a bírót

Úgy néz ki, az év futballbotránya zajlott hétfő este az Ankaragücü–Rizespor török Süper Lig futballmérkőzés lefújása után. Amikor Halil Umut Meler játékvezető lefújta az 1–1-es döntetlennel végződött meccset, Faruk Koca, a fővárosiak klubelnöke a pályára rontott több vezető és szurkoló kíséretében, és egy hatalmas jobbegyenessel kiütötte a bírót, aki a földre került, majd jókora duzzanattal a bal szeme fölött a biztonságiak kíséretében ment be az öltözőbe.

Melert azonnal bevitték a kórházba, ahol jelenleg is ápolják, mivel elrepedt a csont a szemüregénél, és nyakmerevítőt is kell viselnie a fényképek tanúsága szerint. Ezek a fejlemények igencsak ellentmondanak Koca szánalmas védekezésének, miszerint csak egy kicsit „arcul csapta” a bírót, aki az elnök szerint csak öt másodperccel az incidens után terült el a földön.

Mehmet Büyükeksi, a Török Labdarúgó-szövetség (TFF) elnöke meglátogatta a kórházban Melert, és átnyújtotta neki a mobiltelefonját, amin keresztül Recep Tayit Erdogan köztársasági elnök mielőbbi felépülést kívánt a súlyosan bántalmazott játékvezetőnek.

Súlyos büntetés néz ki az elnöknek

Kocát az eset után őrizetbe vették azzal a két szurkolóval együtt, akik megrugdosták a földön fekvő bírót. Az eset annyira megviselte a 37 éves Melert testileg és lelkileg egyaránt, hogy már a kórházban kijelentette, pályafutása befejeződött, több mérkőzést nem vezet.

Ami Kocát illeti, a török sportjogászok szerint nagyon súlyos büntetés vár rá. A hurriyet.com.tr azt írja, hogy mivel a játékvezetők közfeladatot ellátó személynek minősülnek, a Melert megtámadó klubelnökre akár kétéves letöltendő börtönbüntetés is várhat.

Ezen felül a minimális sportszakmai büntetés 200 napos felfüggesztés és 12 500 eurós pénzbírság, a maximum pedig ennek a duplája, 26 000 euró és 400 nap. Persze ha két évre lecsukják, akkor a 400 napos eltiltás okafogyott, hiszen azt az időt eleve börtönben tölti.

Koca különben ismert politikus, Erdogan kormánypártjának, az Igazság és Haladás Pártjának (AKP) a parlamenti képviselője volt 2002 és 2011 között.

Ha nem akarsz lemaradni videóinkról, akkor Iratkozz fel!