Közösségi oldalak

Hírek

A Mercedes is bemutatta a 2024-es új F1-es autóját

A Mercedes is bemutatta a 2024-es új F1-es autóját

Szerdán Silverstone-ban mutatta be a 2024-es új autóját a Mercedes F1-es csapata. Az új koncepciót jelentő W15-ös az elmúlt két év hibáiból levont tanulságok eredménye. Véget vet-e a csillagosok aktuális szabályciklusban látott vesszőfutásának?

Két év, egyetlen futamgyőzelem – a Mercedesen jól kifogott a Forma–1 2022-es nagy szabályváltozása. Az új szívóhatású autók debütálása látványos szenvedést eredményezett az időközben struktúrájában is megroppant csapatnál. A zéródobozos, delfinezős és pattogós első autójuk év végi javulása és győzelme még elhitette velük, hogy a választott egyedi útjuk járható, ám tavaly már az előszezonban rájöttek, hogy ez önámítás volt.

Év közben nem volt számukra visszaút, hiszen a vázukat nem építhették át a költségplafon korlátozásai miatt, így a W14-esükkel egész évben maguk előtt görgették a rossz koncepcióválasztásuk okozta problémáikat.

2024 és a W15-ös ilyen szempontból egy tiszta lap a csapat számára. Amennyire tehették, már tavaly elindultak a koncepcióváltás útján, és az idei versenygépükkel az elrontott alapokat is korrigálhatták, tanulva az elmúlt két év hibáiból, no meg a Red Bull megoldásaiból, amiknek hatása visszaköszönnek a szerdán bemutatott autójuk egyes részletein is.

A Mercedes ezúttal szolid bemutatót tartott, mindenféle bevezetés nélkül azonnal megmutatták az autójukat, amely az előző két festését egyesítve hátul feketében, az orrán viszont ezüstszínben debütált.

„Ez egy teljes újrakezdés az autóval. Más, és nemcsak az aerodinamikai elemeiben, hanem a borítás alatt is, a mechanikus oldalon is változtattunk, és reméljük, hogy ez jobb teljesítményt, nagyobb kiszámíthatóságot eredményez, és a versenyzőink igazán nyomhatják”

– mondta Toto Wolff csapatfőnök a változásokról.

A módosított festés kapcsán hozzátette: „Ha megnézzük, a festés egy visszalépést jelent az ezüst felé, de ez a színkombináció elképesztő az ezüsttel, a Petronas-zölddel és a feketével, amit már több éve használunk, és velünk maradt. És sok vörös is van rajta, ami jól mutat.”

Az új autónak azért a formái is érdekesek. Az oldaldobozok terén a csillagosok most már korlátozások nélkül követhették a Red Bull mintáját, és egy erőteljesen alávágott, hátrafelé rámpás megoldást prezentáltak, miután eltüntették az útból a zéródobozos dizájnt lehetővé tevő oldalsó ütközőket. Az autó oldalsó légbeömlői eltérnek a többiekétől: a levélbedobóra emlékeztető nyílás helyett egy klasszikusabb, lefelé vezető megoldást alkalmaztak.

Miközben elöl kitartottak a nyomórudas felfüggesztés mellett, hátul elhagyták az aerodinamikai szempontból kevésbé előnyös vonórudas megoldást. Az ottani belső elemek átrendezésével nagyobb mozgásteret nyertek a diffúzor és az autó váltó körüli részének aerodinamikai alakításához.

Míg a Mercedes számára az autókoncepció szempontjából egyfajta újrakezdést jelent 2024, más szempontból egy lezárás is lesz. Lewis Hamilton két hete jelentette be, hogy kilép a tavaly augusztusban aláírt szerződéséből, és 2025-ben csatlakozik a Ferrarihoz, vagyis a mostani a búcsúszezonja lesz a 12 éve az otthonát jelentő gárdával.

Hamilton, a bemutatón állt először a nyilvánosság elé a bejelentés óta

„Érzelmes dolog most itt állnom. 2013-ban csatlakoztam a csapathoz, tizenegy évet töltöttem velük, és ez lesz a tizenkettedik. Kiváltság ilyen emberekkel dolgozni. Láttam a télen, hogyan áll össze minden, és ez a szezon legizgalmasabb szakasza. Tudom, mi van a borítás alatt. Az emberek nem látják, de mi George-dzsal tapasztalni fogjuk a pályán. Ez izgalmas”

– mondta a hétszeres világbajnok.

Kiemelte, a célja, hogy „visszajuttassák a csapatot oda, ahol korábban volt”. „Most jön a fontos része. Alaposnak kell lennünk a munka során. Meg kell értenünk az adatokat, az autót, mindent kihozni belőle.”

Hamilton távozása azt is jelenti, hogy most már valóban eljön George Russell ideje. A brit a harmadik szezonját kezdi a csillagosok gyári csapatával, és ez egyfajta felkészülés is lehet számára a következő évekre, amikor Hamilton örökébe lépve bele kell állnia a vezér szerepébe.

„Sok kört mentünk a szimulátorban, sok megbeszélésünk volt a télen, sokat beszéltünk a tervezőkkel, a mérnökökkel, mindenkivel, aki részt vett ennek az autónak a létrehozásában. Alig várom, hogy lássam, mit tud a pályán”

– mondta az egyszeres futamgyőztes.

A csapat helyzete kapcsán hozzátette, sokat tanultak az elmúlt évekből, és képesnek tartja a csapatát arra, hogy idén fordítsanak a helyzetükön.

Egészben látni a munka eredményét elképesztő. De mindez nem számít a pályán. Csak az elért köridő. A múlt este őszintén szólva aludni sem tudtam, mert ilyenkor csak találgatsz. Amikor négy-öt futamon már túl vagy, már érzed, milyen teljesítményre vagy képes. Amikor az első tesztre készülsz, fogalmad sincs, hogyan fog teljesíteni az autó. Vannak sejtéseid arról, milyen előrelépést tettél, de nem tudod, mekkorát javultak a többiek. Javultak? Hibáztak? Előrébb tudunk ugrani? Lesz valaki, aki váratlanul nagyot javul hátulról? Nekünk csak a tükörbe kell néznünk, dolgoznunk kell a magunk módján, és nem szabad törődnünk semmivel. Hiszem, hogy ha így lesz, akkor célt érünk.

Ahogy a bemutatójuk, úgy a Mercedes céljai is visszafogottak egyelőre.

„A célunk, hogy jó munkát végezzünk. Olyan autónk legyen, ami kiszámítható, sok leszorítóerővel rendelkezik, jó a motorja. Egyszerűen jó munkát akarunk végezni, elérni a céljainkat. Olyan autót adni Lewisnak és George-nak, amit élvezettel vezetnek, és nem olyan nehéz kezelni, mint az előző években. Remélem, egy hét múlva Bahreinben több jó visszajelzést kaptunk, mint rosszat”

– mondta Wolff.

A Mercedes szokás szerint egybekötötte az új autó bemutatását annak bejáratásával. Silverstone-ban a nap folyamán két versenyzőjük összesen 200 kilométert teljesíthet a filmes napon. Erre a szintén a helyszínen tartózkodó McLarentől elkülönítve, egy másik vonalvezetésen kerítenek sort.

Borítókép: Mercedes-AMG F1 W15 E Fotó: Mercedes

Ha nem akarsz lemaradni videóinkról, akkor Iratkozz fel!